Страните от Азия могат да увеличат вноса на черноморска пшеница

 

Търговци от азиатските страни прогнозират ожесточена конкуренция в този регион на света между страните производителки на пшеница. На първо място се имат предвид Русия и Украйна, които започнаха да понижават цената на родната си продукция от зърно нова реколта. Австралия загуби дял в доставките за Китай и други азиатски страни. Австралийските власти са с намерение страната да възстанови експорта на зърно от страната.

 

В момента азиатските търговци се въздържат да сключват нови контракти предвид тенденцията на ограничаване пазара на зърно.

 

Сега черноморската пшеница в Азия с доставка юли - август се предлага при средна цена 210 USD/тон C&F, при 240 – 250 USD/тон седмица по-рано. Австралийската пшеница се предлага при цена 245 USD/тон C&F.

 

Сингапурски зърнени търговци прогнозират, че доставките на черноморска пшеница за Азия през 2015 – 2016 МГ ще нарасне до 6 - 7 млн. тона при 4 - 5 млн. тона през текущия сезон. При конкурентни черноморски цени, Тайланд и Южна Корея ще внесат по 1 млн. тона фуражна пшеница от Черноморски регион, а Филипините 0,5 млн. тона.

 

Очаква се ръст при търсенето от страна на Индонезия, чиито мелничари закупуват черноморска пшеница за смесване с по-качествена такава.

 

Друг благоприятен фактор за износителите от Черноморски регион и Австралия е вероятното излизане на Индия от пазара като износител и превръщането и във вносител през новия сезон.

ZarnoBorsa29 Апр, 2015