FAS USDA: Зърнената реколта в ЕС през новия сезон ще е добра

 

FAS USDA публикува първия си баланс за производството и потреблението на зърно в ЕС през 2015 – 2016 МГ.

 

Метеорологичните условия в ЕС са благоприятни за развитието на посевите през последните месеци. Качествения и количествен потенциал на бъдещата реколта остава висок. Очаква се зърнената реколта да достигне 309 млн. тона, което ще е трети най-добър резултата за последните десет години. През текущия сезон реколтата е била 324 млн. тона.

 

Реколтата от пшеница ще се понижи с 5,4 млн. тона до 151 млн. тона, което е под рекордното ниво от текущия сезон.

 

Реколтата от царевица също ще бъде по-ниско от рекордната реколта през текущия сезон – намаление с 6 млн. тона до 67,7 млн. тона.

 

Вътрешното потребление на зърно, в т.ч. фуражно, ще продължава да расте.

 

Износът на пшеница през сезон 2015 – 2016 МГ ще остане на високо ниво - 31,5 млн. тона, което е само с 1 млн. тона по-малко от рекорда, очакван през текущия сезон.

 

Износът е се подкрепя от активното търсене на пшеница от страните в Близкия Изток. Египет ще остане един от основните купувачи на френска пшеница. Възможно е да се увеличи износа за нетрадиционни пазари като Тайланд, Корея и Китай.

 

Вносът на царевица ще нарасне с 4 млн. тона до 12 млн. тона в отговор на растящото фуражно потребление. Импортът ще зависи много от ситуацията в Украйна, от където ЕС внася най-големи количества от тази култура.

 

Запасите от пшеница ще се понижат минимално спрямо текущия сезон, а от царевица ще намалеят с 1,3 млн. тона до 6,7 млн. тона.