През новия сезон в Аржентина намаляват площите с пшеница и царевица

 

Аржентинските фермери намаляват площите с пшеница и царевица, които ще бъдат засявани през новия сезон 2015 – 2016 МГ, според прогноза на FAS USDA. Редукцията е свързана с девалвацията на националната валута и политиката на правителството към износа.

 

Площите с пшеница може да намалеят с 10% до 40 млн. декара. Фермерите предпочитат да засеят вместо пшеница ечемик, който се оказа по-доходен през текущата МГ. Причина за това е изкуственото понижение при цената на пшеницата и ограничения й износ. При ечемика проблеми с експорта няма. Пшеничната реколта през новия сезон ще бъде 12 млн. тона, което е малко под текущия сезон.

 

Площите с царевица ще се понижат с 2 млн. декара до 27,5 млн. декара. Причина за редукцията е скъпото отглеждане на царевица. Разходите на декар са 60 USD. Реколтата ще намалее с 4 млн. тона спрямо текущия сезон до 20 млн. тона.

 

Износът на царевица ще намалее до най-ниското ниво от 2005 – 2006 МГ до сега - 10 млн. тона (15).Основни клиенти за културата ще бъдат страните от Северна Африка, Югоизточна Азия и Близкия Изток.

ZarnoBorsa14 Апр, 2015