Европейската комисия: През следващия сезон реколтата от пшеница в ЕС ще бъде добра

 

Европейската комисия за първи път публикува прогноза за реколтата и износа на пшеница от ЕС през новия сезон. Реколтата от пшеница ще бъде 150,8 млн. тона, което е с 6,4 млн. тона по-малко от рекорда през текущия сезон, но е трети по величина показател в историята.

 

Площите с пшеница от новата реколта ще бъдат над средното ниво - 266,4 млн. декара, но с 8 млн. декара по-малко от миналата година.

 

Природните условия остават благоприятни за бъдещата реколта. Топлата зима и липсата на много големи студове са способствали за липсата на щети. Средните добиви от мека пшеница ще бъдат 588 кг/декар. Производството на мека пшеница ще намалее с 6,7 млн. тона спрямо текущия сезон до 141,5 млн. тона.

 

Износът на пшеница през новия сезон ще намалее с 12% до 28,2 млн. тона, което е най-ниският показател за последните три години. Износът на мека пшеница ще бъде 27,1 млн. тона.

 

Крайните запаси от пшеница нарастват до 19,5 млн. тона, което ще бъде с 5,6 млн. тона повече от очакванията за края на текущия сезон.

 

По-големите площи с ечемик ще повишат реколтата с 1,1 млн. тона до 68,4 млн. тона.

 

Реколтата от рапица ще бъде 21,1 млн. тона (-3 млн. тона).