Блиц новини

 

Реколтата от пшеница в Индия може да превиши рекордното ниво от предходната година, според МЗ на Индия. Природните условия по време на вегетацията остават благоприятни, а състоянието на посевите е по-добро от миналата година. В този случай реколтата може да достигне 95,85 млн. тона, въпреки по-малкото засети площи.

 

Група частни вносители от Израел са закупели 90 000 тона царевица и 25 000 тона пшеница. Вероятно зърното ще бъде доставено от Черноморския регион.

 

Стачката на шофьорите в Бразилия предизвиква сериозни проблеми в целия аграрен сектор на страната. От една страна е спрян износът на земеделски култури към пристанищата. От друга е нарушено снабдяването с горива в централните части на страната, където фермерите са спрели кампаниите по прибиране на царевица и соя, и сеитбата на втора култура.

 

Южнокорейската компания Major Feedmill Group (MFG) е закупила 130 000 тона фуражна пшеница с произволен произход.

 

Южнокорейската асоциация KFA ще проведе търг за покупка на 25 000 тона фуражна пшеница с доставка до 20.05.2015 година. Ще се търси покупка от САЩ, Канада, ЕС и Австралия. Планира се покупка и на две карга царевица от по 50 – 60 000 тона с доставка през септември.

 

Според данни на Украинския хидрометеорологичен център, загубите на зимни зърнени култури от реколта 2015 г. ще достигнат 8%. В края на зимата, в неудовлетворително състояние се намират 12 - 15% от площите с тези култури. Пълна загуба може да се очаква на 8% от тях. На останалите 4 - 8% от площите растенията са под 200 броя на 1 кв.м.

ZarnoBorsa27 Фев, 2015