Правителството на Индия може да разреши износа на пшеница през тази седмица

   В продължение на четири години в Индия има забрана за износа на пшеница.   Жътвата на пшеницата е в разгара си и местните власти могат да намалят тези строги условия за местните производители на зърно.

   Експертите смятат, че Индия очаква рекордна реколта от пшеница. Цената на това зърно на индийския вътрешен пазар е на  рекордно ниско ниво. Фермерите са настроени за бунтове, с искания правителството да стабилизира ценовата ситуация в страната и да възстанови рентабилността в производството на зърно. Тази седмица,  индийското правителство ще разгледа възможността за  износ на пшеница в размер на 1-2 млн. тона.

   Индийските експерти твърдят, че дори такъв обем на износа може да помогне на производителите да продадат продукцията си на прилични цени и да калкулират печалби. 

   Индийски реколта от пшеница се очаква да бъде на ниво от 82,3 милиона тона. Вътрешното потребление през последната година възлиза на 78 милиона тона, но населението нараства с бързи темпове и потреблението на пшеница тази година може да се увеличи.

   В ииндийските зърнохранилища има огромно количество пшеница. Експерти твърдят, че големите запаси могат да осигурят износ на пшеница в размер на 5 милиона тона.

   Експерти смятат, че и тази година Индия отново ще се сблъска с недостиг на зърнохранилища. Рекордната реколта от пшеница трябва да влезе в складове, а не всички се намират в добро състояние.

ZarnoBorsa03 Май, 2011