САЩ: Състоянието на посевите от твърда пшеница се влошава

 

Състоянието на посевите от зимна, твърда, червена пшеница в САЩ (HRW) се влошава поради сушата и топлото време през януари. Перспективата пред меката, червена пшеница (SRW) се подобряват, спрямо месец по-рано.

 

Според данни на NASS USDA, през януари в Канзас, в добро и отлично състояние се намират 46% от площите (49% през декември), в удовлетворително 41% (42%), в лошо и много лошо 13% (9%). Канзас е щата с най-голямо производство на твърда пшеница в САЩ.

 

В съседния щат Оклахома, втори по производство на зимна пшеница в страната, в добро и отлично състояние се намират 41% от посевите (54%), в удовлетворително 46% (34%), в лошо и много лошо състояние 13% (12%).

 

В Колорадо, където се произвежда много твърда пшеница, посевите в добро и отлично състояние са 38% (62%). В Небраска състоянието на площите с твърда пшеница се подобрява - 61% (57%).

 

Състоянието на посевите от мека, зимна пшеница се подобрява след падналите през януари валежи в щатите, където тя се отглежда. В Илинойс, най-големият производител на пшеница SRW, в добро и отлично състояние се намират 49% от посевите (24%), в удовлетворително 38% (68%), в лошо и много лошо състояние 13% (8%). В Кентъки в добро и отлично състояние се намират 78% от площите с пшеница SRW (82%).