Южна Корея ще съкрати вноса на царевица, въпреки ръста на вътрешното потребление

 

Вътрешното потребление на царевица в Южна Корея през текущия сезон ще достигне 10,1 млн. тона, според данни на FAS USDA. За фуражни цели ще се използват 8,0 млн. тона царевица, при потребление 9,891 млн. тона през миналия сезон, в т.ч. 7,762 млн. тона за фураж. През текущия сезон цените на царевицата са по-привлекателни от тези на пшеницата, като така потреблението на пшеница намалява, а се увеличава това на царевица.

 

Дълбочинната преработка на царевица остава без промяна - 2,0 млн. тона.

 

Вътрешното потребление на царевица почти изцяло се удовлетворява от внос, но той ще се понижи до 9,6 млн. тона (10,405 млн. тона през 2013 – 2014 МГ). Половината от него ще бъде с произход САЩ. В началото на сезона се очакваше вносът от САЩ да достигне 6,0 млн. тона, но тогава цената и е била по-ниска от тази с произход Източна Европа. През втората половина на сезона основна конкуренция ще бъде царевицата от Южна Америка. През миналия сезон от САЩ са внесени 4,611 млн. тона царевица.

 

От началото на януари, вносителите са сключили договори за покупка на 4,8 млн. тона царевица, която ще е достатъчна до април. Сега се сключват договорите за м.май.

 

Така направената прогноза би довела до спад на запасите от царевица в страната в края на сезона с 23%, спрямо миналата година,  до 1,432 млн. тона.

ZarnoBorsa03 Фев, 2015