В Китай се увеличава производството на биогорива

 

В Китай нараства производството на биоетанол и биодизел, според данни на FAS USDA. През 2014 г. в Китай са произведени 2,8 милиарда литра етанол, което е с 6% повече от 2013 година. Ръстът е свързан с наложения мандат за използването на етанол в бензина в 30 града и пет области на страната. Производството на биодизел  нараства с 5% до 1,13 милиарда литра.

 

Въпреки ръста при производството на биогорива, делът им в общото потребление на горива не надхвърля 1%.

 

Съгласно дванадесетгодишния план на правителството, през 2015 г. производството на етанол ще достигне 4 млн. тона, а на биодизел 1 млн. тона. За производството на етанол в Китай се използва царевица (76% от всички суровини), пшеница (14%), сладко сорго (1%) и царевични кочани (1%).

 

Правителството на Китай строго контролира производството на етанол от зърно. Държавата подпомага производството, като е отменен 17% ДДС и е наложен 5% потребителски данък.

 

През миналата година от Китай пробно са изнесени 10 500 тона етанол за установяване на икономическата ефективност. Опитът се оказва успешен, като процесът е оценен високо. В Китай има забрана за използването на вносен етанол за горивни цели. 

ZarnoBorsa28 Ян, 2015