Реколтата от соя в Южна Америка може да се окаже много разочароваща

 

Тревожен сигнал за реколтата от соя в Южна Америка се появи от Парагвай, където напредва жътвената кампания. Страната не е в голямата тройка на производителите на културата - САЩ , Бразилия, Аржентина, но е достатъчно голям производител.

 

Впечатляващ е факта, че Парагвай се намира в една природна зона с Бразилия, която е значителен производител. Тонът, зададен от жътвата в Парагвай по традиция се запазва и в Бразилия, а този път той е много минорен.

 

До момента в Парагвай са ожънати 10% от площите със соя. Средният добив от соя до момента е със 100 - 120 кг/декар по-малко от миналата година и е на около 50% от потенциалния. Поради това, че соя в Южна Америка се прибира два пъти в годината, реколтата в Парагвай през 2014 – 2015 МГ няма да надхвърли 9 млн. тона, което е с 5,5% по-малко от предходната прогноза. Това намаление за мащабите на световния пазар е минимално.

 

В Бразилия обаче се наблюдава сходна ситуация. Ранните сортове соя много силно са поразени от сушата. В Мато Гросо се очаква среден добив от културата от 240 кг/декар, при прогнози в началото на сезона от 360 кг/декар. Екстраполирайки ситуацията от Парагвай в Бразилия, реколтата може да се редуцира от 95 млн. тона на 91 млн. тона. Общо за двете страни намалението ще бъде с 5 млн. тона - крупен резултат на загуба.

Валежите в Бразилия през последните дни може да стабилизират ситуацията, но вероятно потенциалните загуби ще бъдат реализирани.

ZarnoBorsa23 Ян, 2015