Индия може да поднови износа на пшеница

 

Ръстът на световните цени на пшеницата и въведените ограничения за износ на руска пшеница са подходящ момент за подновяване експорта на пшеница от Индия. Страната е трети по големина производител на пшеница в света след ЕС и Китай.

 

От 01.02.2015 г. Русия, един от ключовите износители на пшеница в света, въвежда експортно мито от 15%  или   + 7,5 EUR/тон, но не по-малко от 35 EUR/тон. Това е уникална възможност Индия да пласира своите излишъци от пшеница, като при това част от тях са с качество като руската пшеница.

 

Индия може да експортира около 2 млн. тона пшеница за периода февруари - юли 2015 година. Количеството не е голямо, но то е важно за региона на Азия, където мелничарските заводи търсят бързи доставки. Клиенти за пшеницата ще бъдат Индонезия, Виетнам, Малайзия и Бангладеш, поради по-ниските транспортни разходи спрямо европейската пшеница. Фрахтът за доставка на пшеница от Индия до Югоизточна Азия е 12 - 15 USD/тон, а от Украйна до същия регион е 30 USD/тон.

 

Частни компании сега предлагат индийска пшеница с цена 270 USD/тон FOB. Френската пшеница е с цена 248,94 - 250,25 USD/тон, австралийската белозърнеста пшеница 270 USD/тон, а украинската мелничарска пшеница 265 USD/тон.

ZarnoBorsa15 Ян, 2015