След 2030 г. на Земята се очаква нова глобална вълна на затопляне

 

Група американски учени от Вашингтонския университет, занимаващи се въпросите на глобалното затопляне са установили, че новата вълна от повишение на температурите на планетата ще се появи през 2030 година. Този резултат е получен при щателен анализ на температурните данни от последните столетия.

 

Сега, въпреки огромните количества изгорели газове, изхвърляни в атмосферата, температурата остава стабилна. Според учените топлината от въздушните маси се поглъща от водите на Атлантическия океан, които са се затоплили през последните 15 години. През този период солеността на океанската вода съществено се повишава, а топлите водни маси са достигнали дълбочина до 1,5 километра.

 

Охлаждането повърхността на Атлантическия океан се извършва регулярно и е с продължителност средно около 30 години. Предходното охлаждане е било в периода 1940 - 1970 година. В период на топлоотдаване температурите на Земята ще се повишат с много голям скок, който досега не е наблюдаван.

 

Според други американски учени, повишение на температурите с 2 градуса ще доведе до ръст на Световния океан с 20 метра. Високите температури ще понижат средните добиви от зърнени култури, което ще е проблем за много потребители по света.

 

Изказано е становище, че повишението температурите на Земята може да настъпи и по-рано, защото температурата на Тихия океан значително се е повишила. През текущата година тя се е повишила с 0,85 градуса, изпреварвайки предходния рекорд от увеличение с 0,6 градуса, поставен през 1998 година.