Нефтът поскъпва след новините от САЩ

 

Нефтът поскъпва в петък след новините от САЩ, че някои компании се отказват от дългосрочните договори за добиване на нефт.

 

Helmerich & Payne Inc, най-големият оператор на шистови установки е съобщил, че е получил уведомление за прекратяване на четири договора за разработване на кладенци. По-рано друг представител на сектора - Pioneer Energy Services Corp съобщи за прекратяване на четири договора.

 

Американските производители на нефт са принудени да заплащат неустойки за прекратяването на договорите за разработване на нови находища, които се явяват нерентабилни след понижението цената на петрола. Тази обстановка предвещава охлаждане на шистовата революция. Други производители преразглеждат инвестиционните си планове.

 

От посолството на ОАЕ в САЩ са заявили, че страната няма намерение да намалява добивите на петрол, независимо колко ниско ще падне цената на суровината.

 

Коментар: Прогнозите за съживяване на световната икономика, което ще стане постепенно, ще са фактор за увеличаване на потреблението. Евентуално повишение цената на суровината до около 70 USD/барел ще върне в бизнеса много от производителите, които сега изпитват затруднения.