В Китай нараства потреблението на свинско месо

 

Китай заплашва света със значително повишаване на консумацията на свинско месо. Нещо, което се наблюдава и в други части на света. Това пристрастие към свинското месо оказва силно влияние върху световната икономика, глобалните пазари и екологичните системи. В скоро време свинете, отглеждани в Китай ще изяждат над половината от фуражното производство на света. Това пряко ще влияе дори върху джунглата по поречието на Амазонка.

 

След либерализацията на китайското селско стопанство в края на 70-те  години, потреблението на свинско месо в страната нараства почти седем пъти. Сега в Китай се отглеждат почти 500 милиона свине на година, което е половината от световното производство. През голяма част от историята на страната свинското месо се явява деликатес. До началото на 90-те години основната храна на голяма част от китайското население са били плодовете.

 

Днес средният китаец потребява около 39 кг. свинско месо на година. Това е повече в сравнение със средния американец, който предпочита говеждо и пет пъти повече от средното потребление в Китай през 1979 година.

 

До 1980 година в страната е нямало големи ферми.  Отглеждали са основно  до 5 животни (95% от фермите). Сега малките ферми произвеждат само 20% от месото в страната. Съотношението при породите също се променя. Над 95% от тях са с произход от други страни.

 

Любовта на китайците към свинското месо води до сериозни икономически и екологични последствия в страната и света.

 

В Китай е създаден резервен фонд, който поддържа стабилността на цените на месото. Правителството стимулира фермерите, отглеждащи свине, с 22 милиарда USD годишно или 47 USD/животно. Въпреки мерките, потреблението е толкова силно, че се търсят резерви по целия свят.

 

Събитията, свързани с производството на китайското свинско месо, променят екологичната обстановка в целия свят - по поречието на Амазонка се изсичат гори с цел създаване на зърнопоризводителни площи. В скоро време, за удовлетворяване потреблението на свинско месо в Китай, светът ще е принуден да отделя над 50% от производството на зърнени култури. През 2010 г. в Китай са внесени над 50% от търгуваната соя в света. До 2022 г. вносът на зърнени култури в страната ще надвиши 32 млн. тона, което е 1/3 от настоящата търговия с тези зърна.

 

Друга предприета мярка в тази насока е закупуването на земеделска земя в други страни с цел отглеждане на зърнени култури. Най-големият производител на свинско месо в Китай – Shuanghui през 2013 г. закупи американската компания Smithfield Foods, като сделката донесе и обширни площи в щатите Мисури и Тексас.

 

Намаленото потребление на месо в световен мащаб не засяга Китай, където здравословното хранене все още се смята за егоцентризъм.

ZarnoBorsa12 Ян, 2015