Фермерите във Великобритания увеличават площите с пролетен ечемик поради добрата му рентабилност

 

През следващата МГ, площите с пролетен ечемик във Великобритания може съществено да се увеличат благодарение на високите цени на пивоварния ечемик.

 

През миналата година британските фермери значително са увеличили площите с пролетен ечемик до 9,03 млн. декара компенсирайки недозасяването на есенници. През текущата година площите с пролетен ечемик намаляват до 6,53 млн. декара или 28% по-малко от 2013 година, на над средното ниво. Реколтата от пролетен ечемик през текущата година достига 3,931 млн. тона (-23% спрямо 2013г). Според прогнозата, през 2015г фермерите отново значително ще увеличат площите с културата.

 

За разлика от царевицата и пшеницата, цената на ечемика по международните пазари е сравнително постоянна. Поддръжка на цената оказва напрегнатия баланс на културата. Световното производство на ечемик е само с 225 000 тона по-голямо от потреблението. Страните от Северна Америка са прибрали слаба реколта от ечемик. В Южното полукълбо производството е над средното ниво, но в същото време търсенето от страна на Китай нараства.

 

Благодарение на високата си цена, пивоварния ечемик носи най-голяма печалба за фермерите в сравнение с другите пролетни култури – 59,8 фунта/декар и е над тази от овес, рапица, лен и даже пшеница. Корекция в полза на пролетните култури ще дадат и новите правила за разпределение на европейските субсидии.

ZarnoBorsa30 Дек, 2014