Износителите на руска пшеница са преустановили сключването на нови контракти

 

Износителите на руска пшеница са преустановили сключването на нови контракти поради колебанията на валутния курс в началото на седмицата. Купувачи и продавачи чакат успокояване на ситуацията и стабилизиране на курса. Текущото спиране на договарянето ще се отрази на пазара през януари - февруари 2015г, когато би трябвало да се изпълнят сега сключените договори.

 

Цената на зърното се повишава успоредно с отслабването на руската валута, който процес се катализира основно от износителите. По-нататъшният експорт ще бъде редуциран поради оставащите по-ниски международни цени на културите и административните проблеми създавани от санитарните служби. През последните седмици износителите на руско зърно съкратиха рязко сключването на нови договори за покупка. Засега износът не намалява поради инерцията от вече сключените договори.

 

Според данни на Русагротранс, от началото на сезона до края на ноември от Русия са експортирани 18,3 млн. тона зърно (+30% спрямо миналия сезон). 

 

От руската държавна администрация е получена устна заповед за спиране износа на зърно. През последните дни процедурите за износ сериозно са затруднени, като фитосанитарни документи се издават само за товари предназначени за Турция, Египет, Армения и Индия.

 

От египетската GASC са заявили, че очакват Русия да изпълни всички свои договорки за доставка на пшеница за Египет. Руската пшеница ще остане в шорт листата на Египет и за бъдещи търгове.

ZarnoBorsa18 Дек, 2014