Европейските фермери са прибрали рекордна реколта от царевица

 

Европейската агенция по мониторинг на аграрните ресурси MARS са публикували финален обзор за агро метеорологичните условия в Европа през текущата година.

 

Според доклада, през 2014г условията за развитието на културите на континента са били добри. Годината започна с необичайно топло време. Пролетта пристигна рано и беше суха. Това позволи сеитбата да се проведе в срок. През май – юни на значителна част от Европа паднаха добри валежи. Прохладното време през лятото даде възможност посевите да се развият добре без стресови ситуации. Успоредно с това се забави жътвената кампания. Поради тези причини, добивите от всички култури добивите бяха над средните за последните пет години. Изключение направи твърдата пшеница и пролетния ечемик.

 

Средният добив от мека пшеница значително превишава средният да последните пет години и е над добивът от 2013 година.

 

Средният добив от ечемика е над този от следното ниво за последните пет години, но е по-ниско от добивът получен през 2013 година.

 

Много добър се оказа добивът от царевица, който е на рекордно високо ниво. Добивите в Румъния, Унгария и България се оказаха с ¼ над тези от последните пет години. Реколтата и от рапица е много добра.