Блиц новини

 

МЗ на Русия планира да повиши интервенционните цени на зърното с цел да повиши вътрешните цени и да намали износа. Към 8.12.2014г от страната са изнесени 18,267 млн. тона зърно, като е отбелязано, че е тревожна тенденция. Отбелязано е, че няма да се налага забрана за износа на зърно. Президентът Путин посъветва регионите да съблюдават за наличностите си от зърно. Кампанията явно е за задържане в страната на значителна част то зърното. Дали обаче ще има достатъчно ресурс това да се случи – още не е ясно.

 

Китайското правителство е приело решение да запази квотната система за внос на зърно и през 2015 година. Квотата за внос на пшеница е 9,6 млн. тона, от които 10% за частни вносители, за царевица 7,2 млн. тона (40%). Митото в рамките на квотата е 1%, а извън нея 65%.

 

Турският комитет по зърното е провел търг за закупуването на 100 000 тона фуражен ечемик с произволен произход. Ечемикът е закупен, но цена не се оповестява.

 

Йордания е провела търг за закупуване на пшеница. Реално са закупени 50 000 тона твърда мелничарска пшеница с цена 275,95 USD/тон с доставка през втората половина на юли 2015 година.

 

Запасите от пшеница в Египет са достатъчни, за да обезпечи вътрешното търсене до първата седмица на април 2015 година.

 

В своя последен отчет FAO прогнозира, че световното производство на зърно през текущия сезон ще бъде на ниво 2,53 милиарда тона, което е с 1 млн. тона повече от предходната оценка и е рекордно постижение. Оценката е с 0,3% по-висока от реколтата през 2013 година поради значителен ръст на реколтите в САЩ и ЕС.

 

Гърция е закупила 5 000 тона пшеница от Украйна с доставка януари 2015 година.

 

Според информация от оператори на пазара, в бразилския щат Парана, който е втори по големина производител на соя в страната след Мато – Гросо, пролетната кампания по засяване на соята от реколта 2014 – 2015 МГ е завършена на 98%. Според оценки на Deral, предвид сушата в района, в добро състояние се намират 85% от посевите.

 

Запасите от пшеница в Иран са достатъчни за покриване на шест месечното потребление на пшеница. Запасите от други продоволствени стоки са достатъчни за тримесечното потребление на страната.

ZarnoBorsa15 Дек, 2014