Австралийската пшеница е недооценена

 

През миналата година цената на австралийската пшеница беше над световните нива. Сега ситуацията е противоположна – остава недооценена според анализаторите от Market Check. Върху цената на пшеницата от Австралия не повлия нито отслабването на националната валута, нито поскъпването на конкурентните продукти – включително и американската пшеница.

 

Като правило, спад в стойността на австралийския долар спрямо американската валута с 1 цент, предизвиква поскъпване на пшеницата с 3 USD/тон. Австралийският долар се понижи с 6 цента спрямо американския, следователно пшеницата трябваше да се повиши с 15 – 20 USD/тон.

 

Сега австралийската пшеница се намира под натиска на новата реколта, жътвата на която продължава от октомври до декември. Цената на високопротеиновата пшеница е на добро ниво, удовлетворяващо фермерите. Възможно е те да задържат пшеницата с по-ниско качество в изчакване на по-висока цена.

 

От Avant Agri смятат, че фермерите имат в складовете си много пшеница, за да удовлетворяват финансовите си нужди през сезона. Avant Agri също трупат пшеница в своите складове.

 

Бразилският институт по география и статистика е повишил прогнозата си за реколтата то зърнени и маслени култури в Бразилия през текущата година до 194,5 млн. тона, което е с 1 млн. тона повече от предходната прогноза и с 3,3% повече от миналата година. Прогнозата включва царевица, соя, пшеница, ориз, сорго, тритикале, ечемик, семена от памук и други култури.

ZarnoBorsa12 Дек, 2014