Вносът на царевица и пшеница в Китай рязко ще се понижи

 

FAS USDA оценява реколтата от царевица в Китай на 214 млн. тона при 217 млн. тона в предходната прогноза. Качеството на царевицата е по-добро от предходната година.

 

Прогнозата за вносът на царевица е понижена с 0,5 млн. тона до 2,5 млн. тона (4,16 млн. тона през 2013 – 2014 МГ). Ще остане ограничен вноса на царевица от САЩ поради ГМ проблема в предходния сезон. Тези проблеми вероятно ще засегнат и царевицата от Южна Америка, защото и тя е с ГМ произход.

 

Цената на царевицата на вътрешния пазар е доста над международния поради покупките от държавния фонд. Китайските фуражни заводи предпочитат да ползват евтина вносна царевица от Украйна, ечемик от Австралия, сорго от САЩ. Според прогнозата вносът на фуражно зърно ще продължава да расте.

 

Реколтата от пшеница в Китай през текущия сезон нараства до 126,0 млн. тона (121,93). Качеството на пшеницата е по-добро от предходните години. В резултат на това вносът ще намалее до 2,0 млн. тона (6,773).

 

Активното търсене на фуражно зърно подкрепя вноса на сорго през сезона до 4,3 млн. тона (4,16). Вносът на сорго се прави обикновено от САЩ, но през миналата година беше одобрено за внос и аржентинско сорго.

ZarnoBorsa08 Дек, 2014