Канада може да притисне Австралия на азиатските зърнени пазари

 

В началото на 2015г Канада може да заеме част от традиционните азиатски пазари на пшеница на Австралия.

 

Недостигът на влага наблюдаван в Австралия през сезона негативно повлия на добивите и повиши вътрешните цени на пшеницата. Съгласно прогнозата на ABARE, реколтата от пшеница ще намалее с 2,8 млн. тона спрямо 2013 – 2014 МГ до 24,2 млн. тона. Сега цената на австралийската пшеница клас Australia prime hard с отчитане на транспорта до Азия е на ниво от 370 USD/тон C&F, докато в същото време цената на канадската, пролетна, червена пшеница е 345 USD/тон.

 

Поради високите цени и недостатъчното предлагане на австралийска пшеница, азиатските потребители ще увеличат вноса на високопротеинова пшеница от Канада. Много мелничари от Азия вече закупиха количества Черноморска пшеница, която обикновено е с по-ниско качество и изисква да се смесва с по-висококачествена такава. Канадската пролетна пшеница е подходяща за смесване и лесно заменя твърдата пшеница от Австралия.   

 

Сега в Австралия се провежда жътвената кампания на новата пшенична реколта. Предлагането на високопротеинова пшеница обаче ще бъде ограничено. Качеството на австралийската пшеница като цяло е по-добро от канадската, защото валежите във втората страна оказаха отрицателно влияние.  

 

Според търговци, след като спадне предлагането на пшеница от Черноморския регион, вносителите от Азия ще се прехвалят на индийска пшеница. Моментът на намалено предлагане от Черноморския регион вече е настъпил, защото офертите от Украйна са ограничени, но почти няма такива от Русия. Украинската пшеница със съдържание на протеин се предлага с цена 275 – 280 USD/тон C&F, но сделките сключени в предходната седмица са много малко.    

ZarnoBorsa25 Ноемв, 2014