Австралийските фермери и износители на сорго ще спечелят от споразумението подписано с Китай

 

Производителите и износители на сорго ще спечелят от подписания договор за свободна търговия с Китай. Отмяната на вносното мито в Китай от 2% ще засили позициите на австралийските търговци в азиатската страна. Търсенето на австралийско сорго през последните години в Китай е много силно, а през миналата година страната е била ключов клиент за тази продукция. Според оценка на Grain Growers Limited, през 2013г в Китай е доставено сорго за 91 милиона USD.

 

През сезон 2014 – 2015 МГ доставките на сорго от Австралия за Китай ще намалеят. Търсенето на фуражно зърно от австралийските потребители значително нараства след като зърнената реколта е поразена от сушата през последните месеци. При нормализиране на обемите на реколтата през следващите години, Китай отново ще стане голям купувач на сорго от Австралия.

 

Отмяната на макар и малкото мито, може да изиграе значителна роля за увеличаване конкурентоспособността на австралийската продукция спрямо останалите доставчици и най-вече спрямо тези от САЩ.

 

Китай е най-големият вносител на сорго в света, като през 2013 – 2014 МГ в страната са внесени 4,161 млн. тона сорго, а през настоящия сезон се очаква обемът да достигне 4,6 млн. тона. Австралия заема трето място сред износителите, като е изпреварена само от САЩ и Аржентина.

ZarnoBorsa20 Ноемв, 2014