Канада увеличава темповете на износ на зърно

 

От началото на текущия сезон до 2.11.2014г износът на зърнени и маслени култури от Канада достига 10,974 млн. тона, което е с 19% повече от същия период на предходния сезон. В предходната седмица разликата е била 14% според данни на CGC.

 

Износът на мека пшеница, основна експортна позиция на страната, се повишава до 4,728 млн. тона (+14%).

 

Износът на канола нараства с 35% до 2,313 млн. тона, което е предизвикано от рязко повишение на търсенето от страна на китайски вносители. През текущия сезон реколтата от канола в Китай намалява докато преработката остава на високо ниво. Недостигът принуждава китайските вносители да закупуват по-големи количества от Канада, която е основен доставчик.

 

FAS USDA публикува уточнена прогноза за пшеничния баланс в Канада през текущия сезон. Реколтата от пшеница се понижава до 27,5 млн. тона, което е с 27% по-малко  от рекордния предходен сезон. Качеството на реколтата също се влошава, като само 50% от меката пшеница и 20% от дурум ще са с група не по-ниска от втора.

 

Въпреки рязкото понижение производството на пшеница през текущия сезон, нейният износ намалява незначително с 3% спрямо миналата година и ще достигне 22,5 млн. тона. Средният износ на пшеница през последните пет години е бил 18,2 млн. тона.

 

Експортният потенциал на канадска пшеница остава висок поради големите начални запаси. Търсенето на световния пазар също е добро, като износът се подпомага от подобряващата се логистика и спадащия курс на националната валута.

 

Вътрешното потребление на пшеница в Канада остава стабилно, като през 2014 – 2015 МГ от ще достигне 9,88 млн. тона. Крайните запаси ще се понижат с 45% до 5,381 млн. тона. 

ZarnoBorsa11 Ноемв, 2014