Бразилия: Сухото време способства за ускорено прибиране на пшеницата

 

Според информация от оператори на пазара, сухото и слънчево време в пшеничния пояс на Бразилия е позволило фермерите значително да ускорят прибирането на пшеницата. В щата Парана, основният производител на културата, са прибрани 72% от посевите при 60% година по-рано.

 

Според експертите, преминалите валежи месец по-рано, значително са подобрили качеството на зърното.

 

Според последния отчет на USDA, през 2014 – 2015 МГ пшеничната реколта в Бразилия ще достигне 6,3 млн. тона при 5,3 млн. тона през миналата година.

 

Според данни на МЗ на Бразилия, добрите метеорологични условия са създали предпоставки за бързо провеждане сеитбената кампания на соята. В щата Парана, който е от големите производители на соя в страната, посевната кампания е изпълнена на 47% от планираното, като 96% от поникналите посеви са в добро и отлично състояние. Соевата реколта в щата се очаква да достигне 17,1 млн. тона.

 

В същото време, в щата Рио Гранде До Сул, посевната кампания едва сега стартира като са засети 1% от планираните площи при 10% през 2013 година. Забавянето на кампанията е поради наводнения и ниски температури.

 

Според последната прогноза на USDA, реколтата от соя в Бразилия ще достигне 94 млн. тона при 86,7 млн. тона в предходния сезон.

ZarnoBorsa04 Ноемв, 2014