Следващите две седмици ще бъдат решаващи за зърнореколтите в САЩ и ЕС

   Следващите две седмици ще бъдат от решаващо значение за развитието на зърнореколтите през следващия сезон в САЩ и ЕС, казват международни експерти.

   Безпокойството за  зърнения баланс на сезон 2011/12 , стана причина да скочат цените на пшеницата на световните пазари през настоящата седмица.

   Добра реколта през 2011 година е от жизнено важно значение за стабилизация на предлагането на зърно на световните пазари след проблемната 2010 година. Но в Европа, където посевите влизат в период на вегетация, има все по-голям недостиг на почвена влага. В САЩ  посевите от твърда зимна пшеница страдат от засушаване от края на есента.

   В страните от ЕС, безпокойството на трейдърите се усложнява и от факта, че рекордните обеми на износа, доведоха до значително намаляване на запасите от зърно. Според изчисленията на агенция Strategie Grains,  във Франция запасите намаляват до  8,6 милиона тона, т.е. с 2 милиона тона по-малко, отколкото е необходимо  да се гарантира снабдяването на вътрешния пазар до края на прибирането на новата реколта.

   Според експерт от Rabobank International, впредвид много вероятното намаляване на производството на зърно в САЩ и ЕС, световните цени ще останат на високи нива, за да има добър стимул за сеитба от фермерите от южното полукълбо. Rabobank прогнозира средна световна цена не по-малка от 277 $ / тон на пшеницата през третото тримесечие на 2011 година, и едва към края на годината, тя може да падне до 268 $ / тон. Значителен спад на цените след пика,  както беше в сезон 2007/08, не се очаква.