Бразилия е повишила оценката за реколтата от соя в страната през 2014 – 2015 МГ

 

МЗ на Бразилия е повишило оценката си за реколтата от соя в страната през 2014 – 2015 МГ.

 

Официалната прогноза е за реколта от 88,9 – 92,4 млн. тона, което е с 3,2 – 7,3% повече от предходната година, но е по-ниска от прогнозата на частни компании – 92 – 96 млн. тона.

 

Агенция CONAB прогнозира, че въпреки ниската цена на соята по световните пазари, бразилските фермери ще увеличат площите с културата през новия сезон с 1,4 – 5,5% спрямо предходния сезон.

 

През 2015г вносът на американска пшеница в Бразилия рязко ще се понижи според прогноза на Бразилската асоциация на мелничарите. Потребностите от внос на пшеница от САЩ се понижава поради рекордно високата реколта в страната, а също така и поради високата реколта от пшеница в Аржентина.

 

Сега в Бразилия се провежда жътвата на пшеницата, а първите резултати са за добри добиви и качество на зърното. Според прогноза на CONAB, реколтата от пшеница може да достигне 7,67 млн. тона.

 

Основен доставчик на пшеница в Бразилия традиционно е Аржентина, а обменът не се облага с мито. Слабата реколта в Аржентина през последните две години принуди Бразилия да търси пшеница от САЩ.

 

През 2013г Бразилия е внесла 6,6 млн. тона пшеница като половината е доставена от САЩ. За деветте месеца на 2014г вносът на пшеница достига 4,6 млн. тона, в т.ч. от САЩ около 2 млн. тона. Импортът на пшеница от САЩ в Бразилия се облага с мито от 10%, което не е прилагано през последните две години, но правителството няма да удължи тази преференция през новия сезон.

ZarnoBorsa16 Окт, 2014