Експерти прогнозират рязко повишение цената на твърдата пшеница

 

Френският Съюз на производителите на макаронени изделия Sifpaf и Комитета на производителите на грис CFSI са изразили своята тревога от слабото предлагане на твърда пшеница по световните пазари през сезона.

 

Франция е прибрала през сезона много слаба реколта от твърда пшеница – 1,5 млн. тона, което е с 19% по-малко от миналата година и с 38% по-малко от 2012 година. Качеството на френската пшеница дурум силно е пострадало от проливните валежи през сезона. В резултат на това над 1/3 от реколтата е непригодна за производство на макарони. Производството на дурум в ЕС е намалено с 1,0 млн. тона спрямо 2013г до 7,2 млн. тона.

 

Реколтата от твърда пшеница в Канада, най-големият производител и износител на тази култура е 4,76 млн. тона, което е на средното ниво за последните пет години, но с 27% по-малко от 2013 година. Около 1/3 от това количество е с ниско качество и ще се използва като фуражна пшеница.

 

Експерти на Sifpaf и CFSI смятат, че световният пазар ще преживее рекорден дефицит от твърда пшеница. Слабото предлагане ще доведе до рязък ръст на цената на културата, като през следващите четири месеца той може да достигне +50%. Повишената цена на твърдата пшеница ще засегне силно производителите на макарони, като Sifpaf призовава правителството да вземе спешни мерки в подкрепа на отрасъла.

ZarnoBorsa15 Окт, 2014