Блиц новини

 

Германският земеделски кооператив Agravis, съвместно с две датски компании Danish Agro и Vestjyllands Andel има намерение да придобие германския зърнен търговец Getreide AG. Agravis и Getreide AG се явяват водещи търговци на зърно в северните части на Германия. Agravis ще придобие търговското подразделение на Getreide AG, което има продажби от около 1 милиард EUR. В сделката са включени и фуражни заводи с годишен капацитет 450 000 тона фуражи.

 

Южнокорейската асоциация Kocopia е обявила търг за покупка на 55 000 тона царевица с произволен произход и доставка до 5.03.2014 година.

Южнокорейската компания Daehan Flour Mill е обявила търг за покупка на 25 200 тона мелничарска пшеница от САЩ и доставка през февруари.

Южнокорейската компания Feed Leaders Committee (FLC) е отменила търг за доставка на 60 000 тона царевица, 55 000 тона фуражна пшеница и 60 000 тона соев шрот.

 

Украйна планира да поиска от ЕС увеличение на квотите за безмитен внос на селскостопанска продукция.

В Украйна завърши сеитбата на зимната рапица от реколта 2015 година. Засети са 8,16 млн. декара – без промяна от 2013 година.

 

МЗ на Япония е обявило регулярен търг за покупка на 117 056 тона мелничарска пшеница от САЩ, Канада и Австралия.

 

Правителството на Аржентина ще използва всички възможни механизми, за да предотврати финансови спекулации от страна на производители и търговци на соя. Фермерите задържат значителни количества соя с цел предпазване от обезценяване на националната валута. В същото време правителството се нуждае от приходи – данъци от експортни операции, които сега са в по-малък обем.

 

Правителството на Малайзия продължи действието на нулевото експортно мито върху палмовото масло до края на годината.

 

Запасите от продоволствено зърно в индийските държавни компании към 1.10.2014г е 47,93 млн. тона, което е два пъти повече от нормата. Запасите от пшеница са 32,85 млн. тона, а от ориз 15,08 млн. тона. Големите резерви позволяват на правителството да не се притеснява от лоша реколта. Добивите от ориз и други зърнени култури може да са по-малки от нормалното поради слабите валежи в периода на мусоните.

ZarnoBorsa15 Окт, 2014