Сушата в Австралия няма да донесе големи загуби за пшеничната реколта

 

Сушата в източните и южни части на пшеничния пояс на Австралия вероятно няма да окаже силно влияние върху производството на културата в страната според анализ на банка ANZ. Въпреки, че количеството на валежите по време на вегетацията е било малко, влага е имало в критичните моменти за развитие на растенията. В случай на нормална жътва (октомври - декември), реколтата ще бъде в рамките на 24 – 24,5 млн. тона.

 

Официалната прогноза на ABARE от септември е за реколта от 24,2 млн. тона, което е малко под средното ниво за последните пет години. През 2013 – 2014 МГ реколтата е била 27,013 млн. тона.

 

В източните части на страната, където търсенето на пшеница за вътрешно потребление е най-високо, ситуацията ще бъде напрегната. Регионът е най-силно засегнат от сушата през сезона. Според други прогнози, реколтата няма да достигне 23 млн. тона.

 

Високите цени на австралийската пшеница ще оказват негативно влияние на износа. Към 9.10.2014г януарския контракт на пшеницата в ASX е бил с цена 248 USD/тон, на MATIF 208 USD/тон, а декемврийския в Чикаго 186 USD/тон.

 

ZarnoBorsa13 Окт, 2014