Австралия не може да предложи на износителите голям обем висококачествена мелничарска пшеница

 

Компанията CWB е намалила прогнозата си за реколтата от пшеница в Австралия от 25,8 млн. тона на 23,0 млн. тона. Септемврийската прогноза на ABARE е по-оптимистична – 24,2 млн. тона. През миналата година в страната е прибрана много добра реколта от пшеница – 27,013 млн. тона. Прибирането на новата реколта ще започне през октомври.

 

Според CWB Market Research, недостигът на качествена пшеница по световните пазари не може да бъде запълнен от Австралия. През последните години австралийските фермери се отказват от отглеждането на висококачествена пшеница класове Australian Prime Hard и Australian Hard в полза на по-доходни фуражни сортове, памук и сорго.

 

Производството на пшеница клас Australian Prime Hard през последните години е около 1,5 млн. тона, докато през миналото десетилетие е било 2 – 7 млн. тона. Производството на Australian Hard е стабилно – около 0,5 млн. тона.

 

През новия сезон предлагането може да е по-малко поради сушата в Куинсланд и Нов Южен Уелс, където се отглеждат тази сортове пшеница.

ZarnoBorsa09 Окт, 2014