Бангладеш задържа плащане за 30 милиона долара на Пакистан за пшеница

    Бангладешките вносители не могат навреме да заплатят 100 хиляди тона пшеница закупена от Пакистан. Основна причина за задържането е намаляване на вътрешните цени и отслабване на местната валута към долара.

   Към този момент правителството на Бангладеш разглежда въпроса за заплащането на минимум 30 млн долара на Пакистан с помощта на акредитив, който не е открит своевременно.

   Последния път, на 18 април, Бангладеш закупи от индийската компания Emmsons International Limiо 50 хиляди тона мелничарска пшеница на цена от 344,34 $/тон C&F.

   Експорта на шеница от Пакистан през текущата година може да достигне 1,16 милиона тона, което може да стане най-големият обем на износа през последните 4 години, съобщава Dow Jones.

   При това коло 1 млн. тона пшеница се изнася  в насипно състояние, а още 160 хиляди тона - в контейнери. Около 70% от пшеницата от Пакистан се изпраща в Бангладеш. Според търговското дружество Seatrade Group, провинциите  Sindh и Punjab продават на износители запасите от пшеница от предишни реколти в очакване на новата реколта.

 

ZarnoBorsa20 Апр, 2011