Китай: Реколтата от царевица ще се понижи с 2,2% поради недостиг на влага

 

През сезон 2014 – 2015 МГ, реколтата от царевица в Китай ще се понижи до 213,8 млн. тона според прогноза на Националния информационен център по зърнени и маслени култури на Китай (CNGOIC).

 

През последните четири сезона, реколтата от царевица в страната непрекъснато се увеличаваше, като през текущия сезон, който стартира на 1.10.2013г са прибрани рекордните 218,5 млн. тона от културата.

 

През текущата година, посевите от царевица в трите североизточни провинции на Китай са пострадали от силна суша. В резулта на това реколтата от царевица ще се понижи от първоначалната прогноза – 222,1 млн. тона до описаните по-горе 213,8 млн. тона. Жътвата стартира през октомври.

 

Въпреки намалението на реколтата, ресурсите от царевица в Китай ще превишат вътрешното търсене, което през новия сезон ще бъде 189 млн. тона.

 

В държавния фонд са натрупани големи количества от царевица – над 60 млн. тона сега. От май до сега, правителството е реализирало на вътрешния пазар около 27 млн. тона царевица на ежеседмични аукциони. Продаденото количество е половината от предложеното поради високите държавни цени и слабото търсене.

ZarnoBorsa12 Септ, 2014