Британските износители на пшеница се борят за пазарите в Северна Африка

 

През текущия сезон реколтата от британска пшеница е близка до рекордно ниво. Добивите и качеството на зърното са по-добри от миналата година.

 

Според оценки на анализатори, през текущата МГ реколтата във Великобритания ще достигне 16 – 17 млн. тона пшеница, което е доста над предходната година – 11,92 млн. тона при 17,23 млн. тона през 2008 година.

 

Добрата реколта ще даде възможност на страната отново да стане нето износител на пшеница, защото през последните две години тя е била нето вносител. Досега страната преимуществено е изнасяла фуражна пшеница като основни купувачи са били Испания, Португалия и Холандия.

 

През текущия сезон британска пшеница се сблъсква с жестоката конкуренция на по-евтината френска пшеница. Предполага се, че сега от Великобритания ще се изнася предимно мелничарска пшеница за Алжир и Мароко, които традиционно купуват от Франция. През последните двадесет години най-големите доставки на пшеница за Алжир са направени през 2008г – 120 000 тона. Трябва да се има предвид, че към пазарите в Северна Африка са насочени Германия и Черноморските страни. Не се очаква също така износът на пшеница от Великобритания да надхвърли нивото от 2008 – 2009 МГ – 3,52 млн. тона.

ZarnoBorsa11 Септ, 2014