Китай: Силното търсене на пшеница поддържа световните цени

 

През текущата МГ обемът на реколтата от пшеница в Китай значително превиши капацитета на складовете за зърно.

 

За фермерите това означава съхранение във временни складове или под открито небе и е свързано с влошаване качеството на зърното.

 

Според МЗ на страната, съвкупните запаси от зърно в страната през 2014 – 2015 МГ ще бъдат 150 млн. тона, което е два пъти над миналогодишните. Главна причина за толкова бърз растеж на запасите е правителствената политика за стимулиране на производството, а неин основен инструмент са високите цени поддържани от държавния интервенционен фонд.

 

Икономическият ефект от тази политика е доста противоречив, защото потребителите в страната се насочиха към доста по-евтин внос, а родното производство остава в складовете.

 

Правителството обяви програма за мащабно строителство на нови складови мощности, според която до края на 2015г ще се изградят хранилища за 50 млн. тона зърно. Освен това правителствената програма за формиране на държавни запаси ще бъде значително реформирана или напълно забравена.

 

Сега високите цени на продукцията в Китай създава условия за внос на евтино зърно и поддържане цените по-специално на пшеницата по международните пазари.

 

Правителството създаде значителни прегради пред вноса на царевица, соргото и продукти от царевица, но такива стъпки не бяха предприети за пшеницата.

 

МЗ на Китай е одобрило вноса на 10 ГМ сорта царевица и соя от Бразилия в страната. Разрешение са получили: царевица MON88017 (Bayer), MON89034 (Monsanto), NK603 (Monsanto), GA21 (Syngenta) и MIR604 (Syngenta), соя A2704-12 (Bayer), MON89788 (Monsanto) и 305423 (Pioneer).

ZarnoBorsa03 Септ, 2014