Китай: Складовете са препълнени със зърно

 

През текущата година Китай отново ще прибере добра реколта от зърно и ще задълбочи проблемите със складовите мощности за огромните си запаси.

 

Според официална информация запасите от основните култури (ориз, пшеница и царевица) ще нараснат до 150 млн. тона, което е повече от предходната година – 75 млн. тона.

 

Складовете разположени в основните зърнопроизводителни райони са препълнени и част от продукцията се съхранява под открито небе.

 

Натрупването на големи запаси от зърно се получава в следствие водената от правителството политика за поддържане доходите на китайските фермери. Властите изкупуват от фермерите 1/3 от произведената царевица. Разходите за тези покупки през последните две години са достигнали 36 милиарда USD.

 

Субсидирането на фермерите води до изкуствено завишаване цените на зърното. Към 25 август цената на царевицата на стоковата борса в Далиан е 388 USD/тон при 144 USD/тон в Чикаго. Поради високите вътрешни цени китайските преработватели активно закупуват вносни суровини – царевица и други фуражни култури. Според прогноза на USDA, през 2014г вносът на царевица в Китай ще бъде 3,5 млн. тона, а на сорго 3,9 млн. тона, а основен доставчик ще са САЩ.

 

Правителството на Китай признава за проблем с огромните запаси и недостатъчните складови мощности.

 

За да се реши проблема с дефицита на складове, през 2015г властите планират да построят такива за 50 млн. тона продукция.

 

Друга промяна е въвеждането на по-пазарно ориентирано ценообразуване на памук и соя. Правителството няма да променя пазарните цени, а ще изплаща разликата в стойностите на продукцията при спад на цените под определено ниво. При добър старт на програмата, тя ще бъде приложена и върху други култури.

ZarnoBorsa29 Авг, 2014