ЕС: Перспективите пред реколтата остават благоприятни въпреки обилните и продължителни валежи

 

Перспективите пред бъдещата реколта от зърно в ЕС – 28 остават благоприятни според доклада на MARS. Средните добиви от зърно ще превишат миналогодишните с 1,6% и ще са с 6,1% над средното ниво за последните пет години.

 

На значителна част от Европа – от Франция до Румъния, количеството на валежите за периода 1 – 20 август е превишило нормата. Валежите са спирали жътвената кампания, но не са нанесли сериозни щети на добивите, а само върху качеството.

 

До края на август във Великобритания, в северна Африка, Прибалтика и на голяма част от Балканския полуостров ще бъде по-влажно от обичайното. В северните части на Черно море ще бъде сухо и топло време.

 

Средните добиви на меката пшеница в ЕС според прогнозата на MARS ще бъдат 585 кг/декар при 581 кг/декар през 2013г и 557 кг/декар средно за последните пет години, от ечемик 461 кг/декар (485 и 449), от рапица 333 кг/декар (311 и 307).

 

Прогнозата за средните добиви от царевица е повишена от 723 кг/декар на 753 кг/декар, което е с 11,8% повече от средното ниво за последните пет години. Добивите в Украйна и Турция ще бъдат по-ниски от предходната прогноза поради малкото валежи в тези страни.