Европейската и черноморска пшеници ще притиснат американската царевица на пазарите в Азия

 

Азиатските вносители на фуражно зърно очакват наплив на евтина фуражна пшеница от Украйна и Франция. Качеството на пшеницата в Европа през сезона много се понижи поради многото валежи и голяма част от зърното е с фуражни качества.

 

Южна Корея, Тайланд и Филипините вероятно ще бъдат големи вносители на фуражна пшеница, което още повече ще отслаби царевичния пазар. Сега цената на царевицата е близка до минималната за последните четири години. Намаленото потребление на царевица ще е основен фактор за спад на цената и.

 

Производството на фуражна пшеница в Западна Европа и Черноморския регион ще достигне 75 млн. тона, което е с 13 млн. тона повече от предходната МГ. Фуражните заводи в Европа ще увеличат потреблението на пшеница с 3 млн. тона спрямо миналата година, което ще намали зависимостта им от вносна царевица. USDA прогнозира, че вносът на царевица в ЕС през сезона ще бъде 11 млн. тона при 13 млн. тона в предходната прогноза и 15,5 млн. тона през 2013 – 2014 МГ.

 

Южна Корея, която заема трето място в света по внос на царевица вероятно ще намали импорта и в полза на фуражната пшеница. Ежегодно Южна Корея внася около 10 млн. тона царевица главно от САЩ.

 

Фуражните заводи във Филипините и Тайланд продължават да следят цената на украинската фуражна пшеница. До момента обаче пшеницата остава по-неконкурентна от царевицата. Сега фуражната пшеница е с цена 240 USD/тон C&F, а царевицата 220 USD/тон C&F. Анализатори очакват, че цената на мелничарската пшеница ще се понижава, което ще повлече след себе си и фуражната пшеница.

 

Украинските износители ще понижават цената на пшеницата най-агресивно, защото фермерите са в лошо финансово състояние и ще имат нужда от ресурс за провеждане на новата кампания. Износът на зърно от Украйна ще се доближи до рекордните си нива.

 

По-ниски цени на пшеницата от ЕС са малко вероятни. В резултат на това в края на сезона в ЕС запасите от фуражна пшеница ще са големи.

 

Производителите на фуражи са готови да платят по-висока цена за пшеницата отколкото за царевицата, защото тя съдържа повече протеин и по-добре се усвоява от животните.