Strategie Grains повишава прогнозата за реколтата от пшеница в Европа

 

Агенция Strategie Grains повиши прогнозата си за производството на пшеница в страните от ЕС до рекордно високо ниво, но се отбелязва, че качеството на зърното не е добро и мелничарската пшеница може да намалее с 11 млн. тона.

 

Прогнозата за реколтата от мека пшеница е повишена с 3,6 млн. тона до 144,1 млн. тона, като в много страни от съюза реколтата е изключителна. Общо с реколтата от твърда пшеница – 7,2 млн. тона реколтата от пшеница в ЕС достига 151,3 млн. тона, което е с 8 млн. тона повече от предходната година.

 

Качеството на пшеницата във Франция и Германия е лошо. Във Франция само 1/3 от пшеницата е с число на падане по Хакберг над 225. В целия ЕС само 59% от пшеницата има мелничарски качества при 71% през 2013 година. Така ЕС ще разполага с 85 млн. тона мелничарска пшеница при 96 млн. тона през 2013 година.

 

Прогнозата за износа на пшеница от ЕС е намалена с 0,9 млн. тона до 23,7 млн. тона, а износът от Франция ще намалее с 3 млн. тона, което частично ще се компенсира от Германия и Франция.