Зърнопроизводителните райони на китайската провинция Цзилин преживяват най сериозното засушаване от 1951 година

 

Най-силното засушаване от 1951г до сега преживяват десет зърнопроизводителни райони на провинция Цзилин (североизточната част на Китай). Поради недостиг на влага загиват част от посевите, което ще доведе до съществено намаляване на реколтата.

 

От 1 юли до сега са паднали 113 л/квм валежи, което е с 48% по-малко от нормалното при 112 л/квм паднали за същия период на 2009 година. В близките десет дена не се очакват валежи, което допълнително влошава състоянието на посевите. Прогнозата сочи че за този период ще паднат само 10 л/квм валежи при норма от 42 л/квм.

 

Ако сушата продължи по-дълго време, реколтата ще спадне с 50% спрямо предходната година.

 

Суша с по-малка интензивност се наблюдава и в други региони на страната. Площите пострадали от бедствието са около 4,2 млн. декара.

 

На фона на това засушаване, малко преувеличени са прогнозите за нова рекордно висока зърнена реколта. Трябва да се има предвид, че през последните три години на много площи в Китай започна напояване, но този процент е малък.

 

Според митническата служба на Китай, за първите седем месеца на 2014г, вносът на зърнени култури в страната нараства с 80,7% спрямо същия период на предходната година и достига 11,34 млн. тона. Внасяни са предимно пшеница, ориз, царевица и ечемик. От началото на годината най-голям ръст има вносът на пшеница.

ZarnoBorsa13 Авг, 2014