Блиц новини

 

Според прогноза на власите в Новосибирска област (Русия), през текущия сезон зърнената реколта в областта ще бъде малко над 2 млн. тона при 2,74 млн. тона през миналата година. За удовлетворяване на вътрешното търсене в района е необходим малко над 1 млн. тона зърно.

Русия и Иран са подписали меморандум, съгласно който Иран ще доставя петрол в Русия по бартерно споразумение. Стойността на сделката е около 20 милиарда USD и ще се изпълнява в следващите 2 – 3 години. Това може да ескалира напрежението между Русия и САЩ и да доведе до налагането на нови санкции против руският износ, които да засегнат вече и търговията със зърно.

 

Ирак не може да завърши сделката за покупка на 200 000 тона пшеница от Сирия поради проблеми с транспорта. Превоза на зърното не може да бъде осъществен поради въоръжените конфликти в Сирия и Ирак.

 

През следващата МГ правителството на Египет не планира да намали държавната цена на пшеницата под нивото от последната кампания за изкупуване. През последната кампания цената на покупките бяха 392 USD/тон, което е с 2,8 USD/тон повече от предходната година и със 100 USD/тон повече от световните цени. Кампанията е приключила на 20 юни.

 

Дъждовете паднали през изминалата седмица в Аржентина са понижили темповете на сеитбената кампания при пшеницата според данни на Зърнената борса в Буенос Айрес. За седмицата са били засети само 1,2 млн. декара и са достигнати 39,57 млн. декара засети площи (94,2%). Година по-рано засетите площи са били 97,9% от общите площи с пшеница. Природните условия са били благоприятни за жътвата на царевицата. Към 8 август са ожънати 28,3 млн. декара от културата (83,9%) като са прибрани 21,398 млн. тона царевица при среден добив 756 кг/декар. Според прогнозата общата царевична реколта в страната ще бъде 25 млн. тона (-7,4% спрямо предходния сезон).

ZarnoBorsa12 Авг, 2014