Аржентина ще увеличи производството и износа на пшеница

 

Според прогноза на FAS USDA, през 2014 – 2015 МГ реколтата от пшеница в Аржентина ще нарасне до 12,5 млн. тона. През текущата МГ, която започна на 1.12.2013г, аржентинските фермери са прибрали 10,5 млн. тона пшеница при средно ниво за последните пет години – 12,9 млн. тона.

 

Значително влияние върху размера и качеството на реколтата ще оказва природното явление Ел Ниньо, което вероятно ще се засили през есенните месеци на годината.

 

Сега аржентинските фермери завършват сеитбата на пшеницата от реколта 2014 година. Продължава да битува мнението, че държавната политика влияе отрицателно върху производството на културата в страната.

 

През текущия сезон правителството на страната е одобрило износ на 1,5 млн. тона пшеница, като квотата е почти изцяло изчерпана. Износителите са подготвили за износ 2,3 млн. тона пшеница в очакване правителството да повиши лимита за износ. Според оценка на FAS USDA, през годината от Аржентина ще бъдат експортирани 2,5 млн. тона пшеница. През новия сезон експортният потенциал на пшеницата може да достигне 6,5 млн. тона, като основен купувач отново е Бразилия.

 

През сезон 2014 – 2015 (03.2015-02.2016г) реколтата от царевица в Аржентина ще се понижи до 23,5 млн. тона според прогноза на FAS USDA. В сравнение с предходния сезон, понижението е 2,5 млн. тона като то се дължи на ниските световни цени и високите разходи за транспорт. Негативно влияние върху производството оказва нестабилната икономическа обстановка в Аржентина. За много фермери царевицата вече е високо рискова и ниско доходна култура. Поради тези обстоятелства, площите с царевица в страната ще се понижат до 33 млн. декара, което е с 2 млн. декара по-малко от 2013 – 2014 МГ и със 7 млн. декара по-малко от 2012 – 2013 МГ. Сеитбата на царевицата ще се извърши през септември – януари.

 

При това производство, износът на царевица от Аржентина ще достигне 15 млн. тона. През текущата МГ от Аржентина ще бъдат изнесени 16 млн. тона царевица, като 13 млн. тона от тях ще бъдат експортирани до началото на септември и вероятно още 3 млн. тона през втората половина на сезона.

 

Аржентинската царевица се ползва с високо търсене в страните от Северна Африка и Югоизточна Азия. През миналата година аржентинските износители за първи път от много години изнесоха 66 000 тона царевица за Китай. По-големи количества царевица не са били експортирани поради риск от наличие на неразрешен за внос ГМ сорт от културата.

ZarnoBorsa11 Авг, 2014