Американската царевица си върна лидерството на пазара в Япония

 

През текущия сезон американската фуражна царевица е възстановила своите позиции на японския пазар благодарение на по-ниските си цени според данни на FAS USDA.

 

От началото на текущия сезон (октомври 2013г) Япония е внесла 6,922 млн. тона царевица предназначени за фуражни цели. Над 50% от вноса са осъществени от САЩ, от Бразилия 28%, от Украйна 16%. Доставките на продоволствена царевица от САЩ заемат 83% от доставките.

 

През май 2014г вносът на царевица (фуражна и продоволствена) е достигнал 1,4 млн. тона, в т.ч. от САЩ 1,3 млн. тона или 94%.

 

Традиционно САЩ обезпечават около 90% от вноса на царевица в Япония. През 2012 – 2013 МГ доставките на американска царевица рязко намаляват поради слабата реколта и високите цени. През този сезон Япония е увеличила доставките от Бразилия и Аржентина, а също така е увеличен вноса на фуражна пшеница. Вносът на фуражна пшеница е увеличен от Източна Европа, като той е осъществяван до постъпването на пазара на новата реколта от царевица. През текущата финансова година (април - март) делът на царевицата във фуражите отново се увеличава за сметка на фуражната пшеница.