Английската пшеница може да замени френската на пазара в Алжир

 

В ЕС през текущия сезон възникна парадоксална ситуация, когато Франция се специализира в експорта на фуражна пшеница, а Англия на мелничарска. През изминалата седмица Франция е продала на Ирландия пшеница с 10 EUR/тон по-ниско от английското предложение, което се обяснява с по-ниските показатели на френското зърно. Ирландия ежегодно и традиционно внася 170 – 200 000 тона английска пшеница.

 

При ожънати 30% от пшеницата във Франция, може да се отбележи, че голяма част от нея не отговаря на изискванията нито в самата Франция, нито на Египет, още по-малко на Алжир.

 

Настоящата реколта от пшеница в Англия е с необичайно добро качество поради продължителното засушаване. Поради това нейният експорт ще бъде много лесен, а при това и необходим, особено за пазари, където досега продаваше Франция – Алжир. Вероятно много купувачи от Северна Африка ще предпочетат черноморска пшеница. Единствен проблем при достъпа на английска пшеница в Алжир може да бъде ниското съдържание на протеин. Това обикновено се решава при смесването с канадска или германска пшеници.

 

Реколтата от пшеница в Англия ще бъде 16 млн. тона (11,9 млн. тона през 2013г). Вътрешното потребление достига 14 млн. тона.

ZarnoBorsa30 Юли, 2014