Франция: Качеството на прибраната пшеница е разочароващо

 

Жътвата на зимния ечемик във Франция е на привършване, като са ожънати 99% от площите според данни на FranceAgriMer. Към същата дата на миналата година са били прибрани 84% от реколтата.

 

Жътвата на меката пшеница през изминалата седмица е напреднала значително. Към 21 юли са ожънати 44% от площите при 5% седмица по-рано и 11% през миналата година, а с твърда пшеница 69% (19% и 25%).

 

Несвоевременните обилни валежи са влошили качеството на новата реколта от мека пшеница. По предварителни данни, значителна част от прибраното зърно има ниски показатели и не съответства на тези за мелничарска пшеница. Това ще подрони способността на френската пшеница да участва на търговете в Северна Африка.

 

Поради малкото добра пшеница в страната, високото търсене бързо ще и повиши цената, а с това експортът ще намалее.

 

На старта на новия сезон, френски износители са сключили редица сделки за доставка на ечемик в Китай. Ниските цени и голяма реколта са направили продукцията привлекателна за експорт в далечни страни, включително и Китай.

 

Според официални данни, от началото на сезона Франция е изнесла за Китай вече 228 000 тона ечемик. През последните пет години средното количество експортиран ечемик в Китай е било до 180 000 тона.

 

Обикновено китайските вносители закупуват пивоварен ечемик от Франция. През текущия сезон се внася и доста фуражен ечемик за храна на животните.

ZarnoBorsa29 Юли, 2014