Блиц новини

 

Котировките на европейската пшеница се понижиха до четиригодишен минимум след загърбване от пазарите на проблемите с малайзийския самолет и обръщане внимание на фундаменталните фактори в ЕС и САЩ. Множество експерти повишават прогнозите си за реколтата от пшеница в ЕС, но в същото време са много скептични за качеството на френската пшеница, което допълнително понижава цените.

 

Пакистан е закупил 130 000 тона черноморска пшеница с доставка юли – август.

 

Алжир проведе търг за покупка на ечемик, на който се търсеха поне 50 000 тона от културата, а бяха закупени 200 000 тона ечемик с произволен произход.

 

Тайван е обявил търг за покупка на 80 900 тона пшеница с произход от САЩ.

 

През 2013 – 2014 МГ, Казахстан е експортирал 8,7 млн. тона зърно.

 

През изминалата седмица в зърнопоризводителните, източни райони на Франция отново е имало валежи.От началото на месеца валежите във Франция са почти ежедневие. Рязко се покачи премията за пшеницата с високо качество, като разликата в цените между мелничарската и фуражна пшеници надхвърли 30 EUR/тон. Поради това, че значителна част от новата реколта ще е с фуражни качества, износителите отказаха някои вече сключени контракти за експорт. Предполага се, че френските търговци ще се обърнат към германската пшеница за удовлетворяване на нуждите им.