Експерти на ООН прогнозират стремителен ръст при потреблението на месо в света

 

Повишението на доходите на населението в развиващите се страни ще доведе до стремително нарастване производството на месо в света според прогноза на FAO.

 

Производството на различните видове месо ще нарасне с 23,3% (58 млн. тона) към 2023 година, като при това делът на развиващите се страни ще бъде 78%. След десет години най-голям дял в общото производство ще заема това от пилета – 50% поради ниските му цени. Делът на свинското месо, което сега е най-много произвеждано ще намалее на 30%, на говеждо на 14%, а на агнешко 6%.

 

Във връзка с това се очаква, че цената на зърното ще се понижава през следващите две години, след това ще се стабилизира на нивата от 2008 година, а цените на месото, млякото и рибата ще нарастват.

 

Производството на зърно през следващите десет години ще се увеличи с 15% основно поради търсенето на култури, от които се произвежда биогориво. Зърнените култури все още са основна храна за повечето хора по света, като урбанизацията ще принуди потребителите да преминават към храни с по-голямо съдържание на белтъчини и мазнини. Глобалният тренд на световното селско стопанство ще е насочен към производството на повече мляко, месо и намаляване потреблението на ориз и зърна. Съществен ръст ще има при потреблението на риба – 17%.

 

Страните от Източна Европа ще бъдат ключови играчи на глобалния пазар на продоволствия. Украйна ще бъде основен производител и износител на слънчоглед в Европа изпреварвайки самият ЕС и Русия. Освен това Украйна ще бъде единствената страна с положителен баланс от търговията с месо.

ZarnoBorsa16 Юли, 2014