USDA намали прогнозата за световното производство на царевица, в т.ч. и в САЩ

 

През изминалата седмица USDA публикува юлската си прогноза за баланса на грубите зърнени култури през новия сезон.

 

Прогнозата за световното предлагане на груби зърнени култури е повишена поради ръст на началните запаси в САЩ, Бразилия и Китай и на ръст при реколтите в ЕС, Украйна и Сърбия. Китай ще ожъне 222 млн. тона царевица, което е с 2 млн. тона повече от предходната прогноза. В повишение са променени прогнозите за реколтите от царевица във Франция и Германия, от ечемик в Русия и Украйна.

 

Световната реколта от царевица ще достигне 981 млн. тона, което е малко под юнската оценка. Прогнозата за реколтата от царевица в САЩ е намалена от 353,97 млн. тона на 352,06 млн. тона поради по-малкото засети площи. Добивите от царевица в САЩ остават на ниво от 165,3 бушела/акър. В Канада перспективите пред реколтата от груби зърнени култури намалява в следствие на лошите метеорологични условия.

 

Оценката за експортният потенциал на царевица в света остава почти без промяна. Намалената прогноза за износа от Канада се компенсира с повишение от Сърбия.

 

Световното потребление на царевица през новия сезон се понижава повече от по-рано очакваното. Преходните запаси от царевица ще бъдат 188 млн. тона, което е с 5 млн. тона повече от юнската прогноза, като запасите растат в Китай, Бразилия и САЩ. Запасите в настоящия сезон ще бъдат 172,43 млн. тона.