USDA: Реколтата от пшеница в света ще бъде втората по обем за цялата история

 

В своя юлски отчет, USDA повиши прогнозата си за производството на пшеница в света през текущия сезон с 3,6 млн. тона до 705,2 млн. тона. В сравнение с предходния сезон реколтата се понижава с 9,0 млн. тона, но ще бъде втора по големина за цялата история на света.

 

Реколтата от пшеница в САЩ се увеличава от 52,9 млн. тона на 54,2 млн. тона поради ръст на пролетната пшеница и на червената мека пшеница. Повишена е и прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС (+1,6 млн. тона спрямо юнската прогноза), в Украйна (+1,0), в Австралия (+0,5), в Бразилия и Сърбия. Юнската суша понижи перспективите през реколтата в Казахстан, като намалението е с 1,0 млн. тона. Прогнозата за реколтата от пшеница в Русия остава без промяна – 53 млн. тона.

 

Потреблението на пшеница в света леко нараства в сравнение с предходната прогноза поради по-активното потребление на пшеница за производство на фуражи в ЕС и производствени цели в Индонезия, Судан, Мароко и Бангладеш. Намаление на фуражното потребление има в Казахстан, Египет, Тайланд и отделно продоволствено потребление в Египет.

 

По-високата реколта в Австралия, Украйна и Сърбия ще позволи на тези страни да изнасят повече пшеница от по-рано прогнозираното. Експортът от САЩ намалява с 0,7 млн. тона до 24,5 млн. тона поради по-голямото предлагане на пшеница в света в сравнение с преходните прогнози, т.е. увеличаване на конкуренцията. Казахстан ще изнесе с 1 млн. тона пшеница по-малко от юнската прогноза до 6 млн. тона. Русия ще експортира 19,5 млн. тона пшеница, а Украйна 9 млн. тона.

 

Световният износ на пшеница ще бъде 151,6 млн. тона (-0,5 млн. тона), а запасите ще бъдат най-високите за последните три години 189,5 млн. тона (+0,9).