Азиатските вносители очакват по-нататъшен спад при цената на зърното

 

Азиатските вносители се въздържат от покупки на зърно в очакване на по-нататъшен спад на цените. През текущата седмица, цените на фючърсните контракти на пшеницата и царевицата в Чикаго се понижиха до най-ниското си ниво за последните четири години в следствие добрите перспективи пред световните реколти от различни култури.

 

Обикновено азиатските вносители закупуват зърно за три - четири месеца напред, но сега този срок е намален до два месеца. Според търговци, потребителите са обезпечили само 60 – 70% от своите потребности. В година с неясни перспективи пред реколтата те обикновено закупуват 110% от потребностите.

 

Мелничарските предприятия в най-големите страни – вносители на пшеница, като например Индонезия са преустановили покупките на зърно след като в началото на юни са закупили определени количества от Черноморския регион. Предполага се, че в следващите месеци ще бъдат закупени големи обеми зърно от този регион на света.

 

Япония, най-големият вносител на царевица в света е обезпечила своето потребление до август. Вносителите от страната нямат желание за покупки докато пазарът остава мечи.

 

Слабата активност на пазара може да повлияе силно върху големите износители – САЩ, Бразилия, Индия, Украйна, като окаже допълнителен натиск върху цените на царевицата, пшеницата, соята и ориза. Поради ниските запаси, потребителите стават по-уязвими към възможни промени на пазара. Природното явление Ел Ниньо е един от тези фактори, които могат да променят обстановката.

ZarnoBorsa10 Юли, 2014