Ставките на морския фрахт може да разделят износителите на пшеница

 

Перспективите за повишение на морския фрахт може да се окажат лоша новина за износителите на зърно особено от някои страни. Повишените разходи за транспорт допълнително ще увеличат и без това жестоката конкуренция при производителите.

 

Износителите на пшеница от САЩ ще бъдат особено засегнати от тази промяна, защото са достатъчно отдалечени от пазарите в Средиземно море и Близкия Изток в сравнение с износителите от ЕС, Украйна и Русия. Освен САЩ, поради ръст на тези разходи ще пострадат износителите на пшеница от Австралия и Аржентина.

 

Сега цената на меката червена пшеница от САЩ при условия FOB е с 6 USD/тон по-ниско от руската и украински пшеници, и с 5 USD/тон от западно европейската. Разликите на фрахта изравняват тази разлика при условия C&F.

 

Индексът на цените на корабите тип Panamax рязко се повишиха в края на юни и се очаква цените още да поскъпват - поне до октомври. Индексът Baltic Dry Index също се очаква да се повиши с 10% през втората половина на 2014г в сравнение с първата.

 

В САЩ износът на царевица и соя като правило рязко се увеличава след приключване на кампанията по прибирането им. През тази година форуърдните продажби вървят слабо отчасти поради нарасналата конкуренция във връзка с по-високия фрахт.

 

Високите цени на транспорта лишават САЩ от възможност да спечелят част от търговете в Египет. Последният спечелен търг е бил през март 2014 година.

 

През 2013 – 2014 МГ от САЩ са експортирани 25,2 млн. тона пшеница, което е най-ниското ниво за последните пет години. В същото време от ЕС са изнесени 28 млн. тона пшеница.

 

Експерти отбелязват понижената разлика в ставките на Panamax и малотонажните съдове, облагодетелства някои износители, например от Румъния при доставките за зърно в Средиземноморския регион, където те получават ценово предимство.